FileMaker Pro verbinden met MySQL in Mac OS X

FileMaker Pro verbinden met MySQL in Mac OS X

August 1, 2020 0 By nation

Vorige versies van FileMaker Pro en ODBC

Filemaker Pro heeft de mogelijkheid gehad om verbinding te maken met en odbc te gebruiken zo vroeg versie 7. Met behulp van de SQL uitvoeren scriptstap, u een ODBC DSN (Database Bronnaam) opgeven en elke SQL-instructie uitvoeren die u maken met een FileMaker Pro-berekening die veldgegevens kan bevatten.

Beperkingen van deze functionaliteit omvatten het volgende:

 • Communicatie is maar één manier.
 • Je moet goed thuis zijn in SQL.
 • Het moet worden gedaan door middel van een script.

In databases die ik had gemaakt in FileMaker Pro 7 waar gegevenssynchronisatie met een MySQL-database vereist was, werd ik gedwongen om eerst alle gegevens in elke MySQL-tabel te verwijderen voordat ik deze opnieuw bevolkte met live gegevens uit de FileMaker-database.

FileMaker Pro 9 en ODBC

In FileMaker Pro 9 worden ODBC-verbindingen behandeld als een externe gegevensbron van FileMaker Pro, voorheen bestandsverwijzingen. De gegevensbron werkt vergelijkbaar met een verwijzing naar een ander FileMaker Pro-databasebestand. Tabellen kunnen worden toegevoegd aan de relatiegrafiek, lay-outs kunnen worden gemaakt met records uit een MySQL-tabel (of een ODBC-compatibele database). Berekeningen kunnen worden gemaakt in de context van een gegevensbrontabel. U zelfs berekenings- en overzichtsvelden toevoegen aan de tabellen voor gebruik binnen FileMaker Pro.

Via een lay-out u vervolgens de externe records toevoegen, verwijderen of wijzigen alsof ze zich in een FileMaker Pro-tabel bevonden. Geen SQL vereist. Geen scripts nodig. Theoretisch u een volledige FileMaker Pro-database maken die uitsluitend is gebaseerd op MySQL-gegevenstabellen zonder tabellen die zijn gedefinieerd in het Bestandsmaker Pro-bestand.

U FileMaker Pro nu gebruiken als een vriendelijke front-end voor elke MySQL, MS SQL, Oracle, Access of een ODBC-compatibele database. Het enige wat je niet doen vanuit FileMaker Pro is tabellen en velden maken.

Wat is ODBC?

ODBC, een acroniem voor Open Database Connectivity, is een standaardprotocol voor communicatie met databases. Hiermee kunnen gebruikers een DSN of Database Bronnaam instellen die door elke ODBC-bewuste toepassing op een bepaalde computer kan worden gebruikt om query’s te verzenden en gegevens van een bepaalde gegevensbron te ontvangen. Het is een beetje als het hebben van een snelkoppeling of alias op uw bureaublad koppelen aan een bestand op een server, behalve de snelkoppeling is een DSN en in plaats van een bestand op een server, het links naar een database.

Door een DSN in te stellen, wijst u een willekeurige naam of snelkoppeling toe die door uw computer wordt herkend als een aanwijzer aan een server en database. Het bereik van een DSN kan worden beperkt tot een bepaalde computergebruiker of tot een computersysteem. Eén DSN kan niet op meerdere computers worden gebruikt. Als databaseconnectiviteit vereist is op meerdere computers, is het noodzakelijk om op elke computer een DSN in te stellen.

Overzicht odbc-installatie voor FileMaker Pro 9

Er zijn 4 basisstappen om FileMaker Pro 9 te laten werken met andere databases.

 1. Installeer een ODBC-stuurprogramma.
 2. Stel de DSN in.
 3. Voeg de DSN-gegevensbron toe aan de FileMaker Pro-database.
 4. Voeg de tabel(en) toe aan de relatiegrafiek.

Elk van deze stappen wordt hieronder in detail uitgelegd.

Het MySQL ODBC-stuurprogramma voor Mac OS X installeren

Er zijn een aantal MySQL ODBC drivers beschikbaar voor Mac OS X, waarvan er vele eenvoudige pakketinstallateurs hebben. Ik heb alleen in geslaagd om een goed te laten werken met FileMaker Pro: Werkelijke ODBC-stuurprogramma voor Open Source-databases. Het wordt geleverd met een prijskaartje van $ 30.

MySQL.com heeft een gratis, open-source driver beschikbaar, maar ik kon het niet goed laten werken voor FileMaker als gevolg, blijkbaar te wijten aan een bug in Mac OS X’s iODBC driver manager. Als u geïnteresseerd bent in de details, heb ik een bug report. Hopelijk zullen ze binnenkort een werk rond.

Beide drivers worden geleverd met een eenvoudig te gebruiken, standaard OS X pakket installateur. Downloaden, dubbelklikken, klik op Volgende een paar keer, en je bent klaar.

De DSN instellen

Zodra het stuurprogramma is geïnstalleerd, u een DSN maken met behulp van het Mac OS X ODBC Administrator-programma bij Applications/Utilities/ODBC Administrator. FileMaker Pro 9 ondersteunt alleen systeemgegevensbronnen en ondersteunt geen gebruikersgegevensbronnen. U moet dus een Gebruiker DSN toevoegen:

 • Selecteer het tabblad Gebruiker DSN.
 • Klik op het slot en verifieer om wijzigingen toe te staan.
 • Klik op Toevoegen.
 • Kies het juiste stuurprogramma (waarschijnlijk ‘Werkelijke Open Source-databases’).
 • Klik op Doorgaan.
 • Voer een naam in voor de gegevensbron. Dit kan zijn wat zinvol is voor u, maar als twee of meer computers worden ingesteld om dezelfde sou te gebruikenrce, moeten de namen identiek zijn.
 • Klik op Doorgaan en voer het MySQL-databaseserveradres in.
 • Voer de aanmeldingsgegevens van de MySQL-databaseserver in en klik op Doorgaan.
 • Klik op de vervolgkeuzepijl naast het veld Database en selecteer de database waaraan deze DSN moet worden gekoppeld. Als er een lijst met databases op de MySQL-server wordt weergegeven in deze vervolgkeuzelijst, weet u dat er een succesvolle verbinding is gemaakt.
 • Klik op Voltooien of Doorgaan als u de instellingen wilt controleren en de verbinding wilt testen.

De gegevensbron gebruiken in FileMaker

Voer in de FileMaker Pro-database de volgende stappen uit:

 • Open het venster Externe gegevensbronnen beheren via het bestand->Beheren->Externe gegevensbronnen… menu-item.
 • Klik op Nieuw…, om een gegevensbron toe te voegen.
 • Voer een naam in, kies ODBC en klik op opgeven… Knop.
 • Kies de DSN-gegevensbron die u onlangs hebt gemaakt en klik op OK.
 • Voer desgewenst een gebruikersnaam en wachtwoord in voor de MySQL-server of u deze laten instellen om toegang door gebruikers te vereisen. Aangezien u berekeningen gebruiken om gebruikersreferenties op te geven, u het verificatieproces eenvoudig aanpassen, inclusief het doorgeven van de gebruikersnaam en het wachtwoord van de FileMaker Pro-database van de gebruiker aan de MySQL-server. Het gesynchroniseerd houden van gebruikers tussen databases is een onderwerp dat een eigen artikel waardig is.

Een tabel toevoegen aan de relatiegrafiek

De rest van het proces is vrij eenvoudig. Wanneer u naar de relatiegrafiek gaat en op de knop Tabel toevoegen klikt, ziet u uw nieuwe gegevensbron in het vervolgkeuzemenu Gegevensbronnen. Selecteer deze en voeg de gewenste tabel toe zoals u dat zou doen met elke FileMaker-database. U het vervolgens opnemen in relaties, er nieuwe indelingen mee maken en berekenings- en overzichtsvelden toevoegen onder het tabblad Velden.