Is kunstmatige intelligentie regisseren ons lot?

Is kunstmatige intelligentie regisseren ons lot?

August 1, 2020 0 By nation

“Ik visualiseer een tijd waarin we zullen robots wat honden zijn voor de mens, en ik ben wroeten voor de machines.” -Claude Shannon

“The Father of Information Theory” signaleerde decennia geleden de kracht van kunstmatige intelligentie en we zijn er nu getuige van. We zijn ons niet bewust, maar de meeste van onze dagelijkse taken worden beïnvloed door kunstmatige intelligentie, zoals creditcardtransacties, het gebruik van GPS in onze voertuigen, persoonlijke hulp door verschillende apps in onze smartphones of online klantenondersteuning door chatbots, en die de slimme auto’s van Google kunnen negeren die zeer dicht bij de werkelijkheid staan. Maar, zijn we er zeker van dat in de toekomst, de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zal niet het grootste gevaar voor ons.

Vandaag de dag repliceert deze complexe programmering, die Zwakke AI is, de intelligentie van mensen en presteert beter dan mensen in specifieke taken. In de toekomst, met de evolutie van Strong AI, zal bijna elke taak van de mens worden overtroffen door kunstmatige intelligentie. Het werk en de taak die onze identiteit en levensstijl bepalen, worden doorgegeven aan robots. Er is geen twijfel dat AI de potentie heeft om intelligenter te zijn dan wij, maar we kunnen niet voorspellen hoe het zich de komende tijd zal gedragen.

Op dit moment weet niemand in deze wereld of sterke kunstmatige intelligentie gunstig of schadelijk zal zijn voor de mensheid. Er is een groep deskundigen die geloven dat sterke AI of superintelligence ons zal helpen bij het uitroeien van oorlog, ziekten en armoede. Aan de andere kant, sommige deskundigen geloven dat het strafrechtelijk kan worden gebruikt om autonome wapens te ontwikkelen voor het doden van mensen. Ze zijn ook bezorgd over AI die op zichzelf een aantal destructieve methoden kan ontwikkelen om de doelen te bereiken.

Sommige mensen suggereren dat kunstmatige intelligentie kan worden beheerd als kernwapens, maar deze vergelijking op zich is niet verstandig. Kernwapens vereisen zelden gevonden grondstoffen zoals uranium en plutonium, terwijl AI in principe een software is. Wanneer de computers krachtig genoeg zullen zijn, kan iedereen die de procedure weet om de relevante code te schrijven overal kunstmatige intelligentie maken.

De meest prominente personen uit de techwereld zoals Bill Gates, Elon Musk en de grote wetenschapper Stephen Hawkins hebben al hun zorgen geuit over de toekomstige transformatie van Kunstmatige Intelligentie. Ze zijn niet verkeerd in het beschouwen van AI als de grootste existentiële bedreiging, omdat we al afhankelijk zijn van slimme systemen en in de toekomst, deze afhankelijkheid zal alleen maar toenemen.

Wat we in de komende tijd kunnen confronteren, zou onze eigen evolutie kunnen zijn. We beheersen de wereld omdat we de slimste zijn. Als we niet de slimste zijn, kunnen we dan de controle behouden? Een oplossing die vandaag zichtbaar is, is om onderzoek te doen en voorbereid te zijn op mogelijke negatieve toekomstige resultaten. Dit zal ons helpen om valkuilen te vermijden en te genieten van de voordelen van AI.