Transit Connect X-Press: een unie van prestaties en bruikbaarheid

Transit Connect X-Press: een unie van prestaties en bruikbaarheid

August 1, 2020 0 By nation

Ford staat bekend om het creëren van geweldige ontwerpen en high performance auto’s. Maar stel je eens voor wat het resultaat zal zijn als Ford een van zijn lage dak’ Ford Transit Connect busje fuseert met een van zijn legendarische high performance Focus RS? Het product is de opmerkelijke Transit Connect X-Press die wordt beschouwd als een van ford’s snelste en zeer veelzijdige kleine bedrijfsvoertuigen op de markt te raken.

Transit Connect X-Press wordt verlaagd met maximaal 70 mm met 18-inch OZ-legeringen en zendt een uitlaatnoot uit die wordt vergeleken met die van de Ford’s Focus RS WRC. Het heeft een race-spec rolkooi binnen, terwijl de buitenkant wordt gedaan in een parelmoer witte verf baan en op weg met een tri-color X-Press graphics.

Volgens Barry Gale Ford van Europa’s Chief Engineer for Commercial Vehicles, “Transit Connect is zo’n sterke en dynamisch in staat voertuig om te beginnen, dat we wisten dat dit project haalbaar zou zijn vanaf het begin. Bepaalde aandrijflijn en ophanging componenten zijn gemeenschappelijk met de eerste generatie Ford Focus, dus de transformatie was relatief eenvoudig vanuit een technisch oogpunt. We hebben nu een unieke bedrijfswagen die als geen ander presteert. Indien geduwd, is het in staat om een 0-60 mph tijd in minder dan 7 seconden en een 130 mph topsnelheid. Zoals je van een Ford mag verwachten, behandelt, stuurt en stopt hij als een sportwagen.”

Het team van ingenieurs dat de Transit Connect-serie ontwikkelde, vond het een uitdaging om een krachtige, turbocharged en intercooled 215PS-motor in een voertuig te plaatsen met slechts minimale veranderingen vereist. Helaas, de X-Press vraagt om iets meer en heeft geduwd Ford’s ingenieurs om de X-Press te ontwikkelen van de grond af. Maar volgens Gale, “Het was niet moeilijk echt. Zodra iedereen begreep wat we deden boden ze allemaal aan om te helpen in hun vrije tijd om speciale onderdelen te maken of aan het voertuig te werken. Het werd een ware liefdesarbeid en omdat we eigenlijk allemaal autonoten zijn, zijn we erg blij met het eindproduct.”

De X-Press toont ook ford’s solide inzet in de ontwikkeling van voertuigen die niet alleen hoge prestaties, maar bieden lonende rijervaring. Dit geldt niet alleen voor het segment personenauto’s, maar geldt ook voor andere lijnen van Ford-voertuigen.

Een van de functies die de X-Press echt opvallend is de verlaagde vering waardoor het er gemener en slanker. De verlaagde vering maakt ook de X-Press of een auto voor die kwestie stabieler vooral bij het maken van bochten, omdat het de neiging om het lichaam van het voertuig dichter bij het centrum van de zwaartekracht te laten vallen. Er zijn verlagingsveren beschikbaar, zoals de Eibach-veren die van toepassing zijn op 2-wheel-drive auto, bestelwagen, SUV, vrachtwagens, waaronder een aantal 4-wheel-drive vrachtwagens die particuliere auto-eigenaren kunnen gebruiken op hun auto’s.